Cum se curata canapeaua si cum o poti intretine mai bine

Program consultanta: L-V 9:00 - 17:00

MobilaDMD

Curățarea și întreținerea canapelei: ce soluții ai la dispoziție și cum o protejezi pe viitor

Livingul este centrul casei, locul în care te strângi cu familia și prietenii și povestiți cele mai frumoase amintiri, așezați pe o canapea confortabilă. Aceasta este cea mai importantă și mai folosită piesă de mobilier din living și trebuie să fie mereu într-o stare excelentă, indiferent de situațiile prin care a trecut de-a lungul timpului. O canapea de calitate și bine întreținută poate arăta nemaipomenit multă vreme în livingul tău. Acest articol te învață cum să cureți eficient canapeaua, ca să arate mereu ca nouă.

            ► Tipuri de tesaturi pentru canapele

            ► Solutii de curatare

                        - Solutii naturale

                        - Solutii chimice

            ► Curatarea canapelei pas cu pas

            ► Intretinerea canapelei

Tipuri de tesaturi pentru canapele

Curățarea canapelei devine mai dificilă dacă materialul din care este făcută este mai pretențios, nu se poate detașa sau a fost pătat cu anumite soluții greu de spălat. De aceea, în funcție de materialul din care este făcută canapeaua, trebuie să îi acordăm o atenție deosebită și să respectăm regulile de curățare a materialului.

         ►  Catifeaua - este un material pretențios, care se curăță cu atenție, respectând câteva reguli. Evită să o cureți local, pentru că se va păta, iar materialul se va întări în zona în care ai aplicat soluția.

         ►  Lâna și stofa - nu se spală niciodată cu apă caldă, pentru că materialul are tendința să se strângă și să intre la apă.

         ►  Microfibra - e cel mai prietenos material, se curăță ușor și se usucă rapid.

         ►  Pielea ecologică - se întreține ușor și nu se pătează.


Pielea naturală- este un material pretențios, pentru care există soluții speciale. Din păcate, se pătează ușor, de aceea canapelele din piele nu sunt indicate pentru living.

Soluții de curățare

Atât magazinele profesionale care oferă soluții pentru curățarea casei, cât și supermarketurile oferă o gamă largă de produse pe care le poți folosi pentru întreținerea optimă a canapelei. În același timp, soluțiile naturale de curățare sunt o variantă foarte bună și mai economică și le găsești chiar în bucătăria ta.

Soluții naturale

Soluțiile pe bază de ingrediente naturale, care se găsesc în bucătăria oricui, sunt o variantă eficientă și rapidă, care ne asigură câteva opțiuni de curățare a canapelei în mod corect.

        ► Soluție din oțet și apă (2 linguri de oțet la un pahar de apă) pe care o pulverizezi pe pată sau o cană de oțet adăugat în mașina de spălat pentru husele din material textil.

        ► Bicarbonat de sodiu diluat cu oțet alb (1 lingură de bicarbonat la un pahar de oțet diluat cu apă), aplicat direct pe pată pentru canapeaua din material textil. 

        ► Pentru a scoate mirosul neplăcut de tutun sau mâncare, aplică bicarbonat de sodiu și apă (1 linguriță de bicarbonat la un pahar de apă), lasă materialul să se usuce și apoi aspiră-l. Soluția se poate aplica pe microfibră, stofă, lână sau catifea.

Excepții:

        ► Ceara se îndepărtează cel mai bine cu hârtie absorbantă aplicată pe pată si apoi călcare cu fierul de călcat în locul petei pentru a transfera ceara încălzită pe hârtie.

        ► Guma de mestecat se scoate de pe canapea dacă aplici cuburi de gheață, ca să se întărească, apoi răzuiești cu un obiect contondent guma întărită.

        ► Petele de sânge de pe canapea se spală cu apă rece.

        ► Petele de cerneală sau de ruj pot fi îndepărtate cu o cârpă înmuiată în spirt.

Soluții chimice

Aceste soluții sunt special create pentru curățarea anumitor tipuri de materiale:

       ► Soluția cu detergent sau spumă uscată se aplică, apoi se lasă să acționeze câteva minute și se șterge cu o cârpă uscată.

       ► Petele de grăsime sau de mâncare se pot șterge cu o cârpă umezită cu alcool etilic, după care se usucă suprafața ștearsă pentru a nu se păta.

       ► Pentru grăsimi poți folosi o soluție de apă și săpun lichid de vase.Citește și Trend: Canapea sau Colțar

Curățarea canapelei, pas cu pas

Pentru a te asigura că ritualul de curățare este complet și în final petele vor dispărea, este indicat să urmezi pașii de mai jos:

       ► Aspiră întreaga canapea pentru a trage tot praful acumulat sau firimiturile care s-au strecurat printre perne.

       ► Curăță cu o perie curată, uscată și nu foarte rigidă petele din țesătură.

       Scoate pernele canapelei - atât cele pentru spate, cât și cele pentru șezut - și verifică eticheta pentru specificații de curățare.

       ► Aplică soluția adecvată tipului de țesătură, pentru început pe o zonă mică din canapea, pentru a vedea reacția materialului, apoi întinde-o pe suprafețele care te interesează.

       ► După ce ai curățat petele, lasă să se usuce complet și apoi asamblează canapeaua.

       ► Șterge picioarele canapelei sau alte accesorii.

       ► Dacă husa este detașabilă, o poți introduce în mașina de spălat pentru un ciclu de spălare blând, dar acest lucru este de obicei menționat pe etichetă.
Întreținerea canapelei

Dacă de-abia ai achiziționat o canapea sau cea pe care o ai de câțiva ani îți satisface toate nevoile și nu vrei să o înlocuiești prea curând, este bine să o întreții cum se cuvine, pentru a te bucura mai mult timp de ea.

       ► Dacă spațiul casei îți permite, amplaseaz-o într-un loc aerisit din living.

       ► Încearcă să o ții departe de razele soarelui sau de alte surse de căldură (calorifer, radiator).

       ► Nu folosi niciodată obiecte abrazive sau soluții cu clor pentru curățarea petelor.

       ► Aspiră periodic canapeaua, pentru a îndepărta praful din material.

       ► Folosește detergenți doar când este nevoie.

       ► Dacă designul canapelei te ajută, o poți proteja cu huse din materiale ușor de curățat, care se pot spăla la mașina de spălat.

Canapeaua este principalul obiect de mobilier din camera de zi, iar oaspeții care îți trec pragul vor fi mereu atenți la aspectul ei. Aplică aceste sfaturi de mai sus și vei avea mereu o canapea curată și primitoare, de care să te bucuri cu prietenii și familia.


Sursa foto: Shutterstock

AI PUTEA FI INTERESAT SI DE :

 

           Amenajarea livingului                                   Amenajarea baii                           Amenajarea camerei copilului

VOUCHER DE 70 LEI

Valabil la orice comanda.* Se aplica T&C